Otava

  • Otavan vanha tuulimylly

Otava vetää puoleensa paljon lapsiperheitä, eikä ihme!

Otava on vireä ja lämminhenkinen kylä 15 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Se sijaitsee Puulan kupeessa, ja luonto on lähellä kaikkialla. Otava vetää puoleensa paljon lapsiperheitä, eikä ihme! Onhan täällä tarjolla laadukasta varhaiskasvatusta Otavan päiväkodissa sekä innovatiivista opetusta luokille 1-6 Otavan koulussa. Harrastusmahdollisuuksia on runsaasti. Otavasta löytyy muun muassa kaukalo, kuntoportaat, kuntorata, ulkokuntoilulaitteita, leikkipuisto, uimaranta ja avantouintipaikka. Lisäksi aktiivinen yhdistystoiminta takaa jokaiselle jotakin: hikijumppaa, partiota, Martta-toimintaa tai perhekahvilaa, ja tässä vain muutama mainittuna! Otava on saanut pitää oman kirjaston, nuorisotilan ja Lähipalvelukeskuksen, jossa on esimerkiksi posti- ja apteekkipalveluita. Lisäksi Otavassa on kaksi ruokakauppaa, parturi-kampaamoja, ravintola- ja majoituspalvelua sekä paljon muita yrityksiä. Lue lisää yritysluettelosta!

HISTORIAA

Otava on Puulan vesistössä sijaitseva vanha satama- ja vedenjakajapaikka. Otava oli laivasatama-aikana hyvin vilkas kauppakeskus. Liikenne oli niinkin vilkasta, että laivoja oli jopa kolmessa rivissä odottamassa lastin tyhjentämistä, vaikka laivalaiturikin oli 400 metriä pitkä. Kun vuonna 1856 keisarillinen Suomen senaatti päätti perustaa seitsemän maanviljelyskoulua Suomeen, sai Mikkelin Liukkolan kylä yhden niistä. Liukkolan tilan lisäksi siihen liitettiin kuusi muuta tilaa: Akkala, Hermanni, Puttola, Pyhättömien, Tokero ja Vihakkala. Näistä seitsemästä osakylästä Otava sai nimensä tähtikuvion mukaan. Otavan koulutila oli valtakunnallisestikin merkittävä oppilaitos, josta valmistui satoja puutarha-alan asiantuntijoita. Kansaa opastettiin uusiin viljelytapoihin ja kasveihin. Pelkästään omenapuiden ja marjapensaiden taimia myytiin vuosittain jopa 10 000 kappaletta. Otavan koulutila lakkautettiin vuonna 2014, mikä oli suuri menetys kylälle.

Savon rata avattiin liikenteelle vuonna 1889. Otavan asema oli Mikkelin maalaiskunnan tärkeimpiä ja siitä tuli merkittävä vetovoimatekijä. Otavan saha perustettiin vuonna 1891 Puulaveden rannalle. Se toimii edelleenkin Versowoodin omistuksessa.

Otavan opisto perustettiin vuonna 1892 alunperin Joroisiin. Opiston rakennus Otavassa valmistui vuonna 1901 ja se oli valmistuessaan koko maan suurin kansanopistorakennus. Nykyään opisto järjestää vapaan sivistystyön koulutuksia, kuten lyhytkursseja ja pitkiä linjoja sekä valtionavun ulkopuolisia koulutuksia. Otavan Opistolla on myös aikuislukio sekä oikeus järjestää vapaan sivistystyön koulutuksia etäopetuksena.

Otavan historiallisiin paikkoihin voidaan lukea esimerkiksi Otavan kyläkirkko. Se valmistui Otavaan talkootyönnä vuonna 1921. Kirkko on rakennettu kahdesta tehtailija Viktor Topeliuksen Kannakselta ostamasta ruhtinashuvilasta. Otavassa on myös Sotsaaren muistomerkki. Hauta kätkee uumeniinsa kymmenen otavalaista miestä, jotka maaliskuussa 1918 tuomittiin kuolemaan kansalaissodan kutsunnoista kieltäytymisen takia. Otavassa toimi myös oma poliisi ja putka aina 1950-luvulle asti.

Otavan kirkkokivillä voi vierailla Oulangin rannalla muutaman kilometrin päässä kylältä. Kirkkokivet on muinainen edeltävän asuinkulttuurin kokous- ja tuomiopaikka. Opastus patikkareitille on Vanhan Otavantien varrelta Tikkalasta.

Kuva: Mikael Torppa
Kuva: Mikael Torppa
Kuva: Mikael Torppa


”Ulkomailla Otavassa.”

Joku kangasniemeläinen

Ota yhteyttä

Pj Juhani Manninen
Pääskyniementie 38
50670 Otava
%d bloggaajaa tykkää tästä: